Mikä on Haka-luottamusverkosto?

Haka on Suomen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteinen käyttäjätunnistusjärjestelmä, johon liittyneiden korkeakoulujen loppukäyttäjät pääsevät yhdellä käyttäjätunnuksella korkeakoulusektorin palveluihin. Lisätietoa Haka-luottamusverkostosta.


Mitä tapahtuu valittuani kotikorkeakouluni?

Selaimesi ohjataan kotikorkeakoulusi kirjautumispalveluun. Onnistuneen käyttäjätunnistuksen jälkeen siirryt takaisin haluamaasi palveluun.

Palveluun siirretään myös palvelun tarvitsemia käyttäjätietoja sinusta. Palveluun siirrettävät käyttäjätiedot voit tarkistaa käyttäjätunnistuksen jälkeen ennen niiden siirtoa.


Ovatko henkilötietoni turvassa?

Haka-luottamusverkostossa noudatetaan henkilötietolakia. Sen mukaisesti palveluissa voidaan käyttää vain tarpeellisia henkilöä koskevia tietoja. Lisäksi henkilöllä on oikeus nähdä häntä koskevat tiedot ja halutessaan kieltäytyä niiden käsittelystä. Kunkin palvelun tietosuojaseloste on nähtävissä käyttäjän kirjautuessa järjestelmään ennen tietojen luovutusta.

Kaikki käyttäjiä koskevat tiedot siirretään salattujen tietoliikenneyhteyksien läpi, avoimien, standardoitujen ja turvallisten ohjelmistojen avulla.

Haka-luottamusverkostoon voivat liittyä vain Suomen korkeakoulut ja niiden toimintaa tukevat tahot. Henkilötietoja käytetään vain niiden toimintaan.


Mihin otan yhteyttä ongelmatilanteissa?

Kirjautumisongelmissa (käyttäjätunnukset, salasanat ja niihin liittyvät ongelmat) ota yhteyttä oman korkeakoulusi lupahallintoon.

Palvelussa esiintyvissä ongelmissa ota yhteyttä palvelun ylläpitäjiin. Huomaa, että vaikka pystyt kirjautumaan palveluun, ei sinulla aina ole riittäviä oikeuksia käyttää palvelua.

Yleisissä Hakaa koskevissa asioissa voi ottaa yhteyttä CSC:hen. CSC ei pysty tarjoamaan tukea kirjautumisongelmissa tai palveluiden toimintahäiriöissä. CSC ei myöskään myönnä käyttäjätunnuksia Hakaan.


Mistä saan käyttäjätunnukset Haka-luottamusverkostoon? / Korkeakouluani ei ole valittavissa listasta?

Ilmoita korkeakoulusi ATK-palveluihin tarpeestasi käyttää Haka-kirjautumisen vaativaa palvelua. Haka-luottamusverkostoon liittyminen edellyttää koko organisaation liittymistä eikä yksittäisiä käyttäjätunnuksia ole saatavilla.


Kuinka kirjaudun ulos Haka-palvelusta?

Paras keino varmistua uloskirjautumisesta on sulkea selain.

Jotkin palvelut mahdollistavat uloskirjautumisen selaimella, mutta kaikista palveluista uloskirjautumista varten suositellaan selaimen sulkemista. Erityisesti jaetuilla tai julkisilla koneilla tulisi selain sulkea käytön jälkeen.


Voinko ohittaa kotiorganisaation valinnan?

Voit asettaa evästeen (cookie) valintalistan alapuolelta, joka muistaa haluamasi kotiorganisaation kunnes suljet selaimen.


Kuka ylläpitää Haka-luottamusverkostoa?

Haka on Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, jossa kukin korkeakoulu vastaa omien kirjautumis- ja sisältöpalveluidensa ylläpidosta.

Luottamusverkoston operaattorina toimii tieteen tietotekniikan keskus CSC.